Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6111

Neoclassicistisch winkelhuis ()

Breed winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Victor Speleers, naar een ontwerp door de architect Emile Van Nieuwerburgh uit 1891. Representatief en gaaf voorbeeld van de laat 19de-eeuwse productie van de architect, die in Antwerpen actief was minstens vanaf 1873, tot de overdracht van zijn praktijk aan zoon Modest omstreeks 1905.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met horizontaliserende gevelopbouw door de doorlopende, gekorniste lekdrempels, waterlijsten, kordons en kroonlijst. Middenrisaliet tussen verdiepte pilasters met rechthoekige venster onder gestrekte waterlijsten en balkon met ijzeren leuning; zijvensters in geriemde omlijstingen met oren. Gekorniste kroonlijst op klossen en consoles. In de mansarde een centraal dakvenster onder driehoekig fronton. Houten winkelpui onder het centraal risaliet met links deur en rechts breed venster gemarkeerd door wortelmotieven op de penanten.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1891#1553.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/153594 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis ()

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Neoclassicistische bepleisterde, beschilderde lijstgevel, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Horizontaliserende gevelopbouw door de doorlopende, gekorniste lekdrempels, waterlijsten, kordons en kroonlijst op klossen en consoles. Middenrisaliet tussen verdiepte pilasters met rechthoekige venster onder gestrekte waterlijsten; zijvensters in geriemde omlijstingen met oren. Gekorniste kroonlijst op klossen en consoles. In de mansarde een centraal dakvenster onder driehoekig fronton. Houten winkelpui onder het centraal risaliet met links deur en rechts breed venster gemarkeerd door wortelmotieven op de penanten. Balkon van de tweede bouwlaag weggenomen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6111 (geraadpleegd op ).