Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zelzate
Deelgemeente Zelzate
Straat Koningin Astridlaan
Locatie Koningin Astridlaan zonder nummer, Zelzate (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zelzate (adrescontroles: 05-05-2008 - 07-05-2008).
  • Inventarisatie Zelzate (geografische inventarisatie: 01-09-2003 - 29-02-2004).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Antonius van Paduakerk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Antonius van Padua: orgel
gelegen te Zelzate (Zelzate)

Deze bescherming is geldig sinds 04-03-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Sint-Antonius van Paduakerk, ingeplant op een rechthoekig perceel tussen twee straten in de nabijheid van het Kanaal Gent – Terneuzen en de vroegere spoorweg. Hulpkerk voor de gehuchten Debbautshoek en de Katte, opgericht op initiatief van pastoor Palms. Parochie officieel erkend op 13 december 1933. Kerk gebouwd naar ontwerp van de Antwerpse architect Alfons Van der Gucht, en onder leiding van de gebroeders Lefebure. Eerstesteenlegging op 3 juli 1932. Inwijding op 9 april 1933 door bisschop Coppieters.

Georiënteerde eenbeukige transeptloze kerk van zes traveeën met ter hoogte van de derde en vierde travee kleine uitsprongen onder plat dak voor de ingebouwde biechtstoelen, ten zuiden aan koor aangebouwde sacristie onder zadeldak, ten noorden aangebouwde nutsruimte. Sobere baksteenbouw onder zadeldak (pannen) met dakoverstek rustend op houten gesculpteerde consoles. Aan de westgevel, vooruitspringend rechthoekig portaal onder plat dak met rondboogdeur en op de zuidwest hoek ingebouwde rechthoekige toren met op de twee gevels langgerekte ramen en met open galmverdieping onder schilddak (pannen) met ijzeren torenkruis. Westgevel verlicht door vijflicht met rechthoekige ramen in getrapt schema. Zijgevels verlicht door hoge en smalle tweelichten. Vlak afgesloten koor met rechthoekig drielicht.

Sober onbeschilderd interieur met open dakgebint steunend op lisenen. Beschermd orgel bij Koninklijk Besluit van 4 maart 1980, naar verluidt gedateerd op de E-pijp van het front 1839 en afkomstig van het klooster.

  • BROEDER LEOPOLD 1963-1964: Debbautshoek, St. Laurensklok 36.4, 42-74.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2004

Relaties

maakt deel uit van Zelzate

Zelzate (Zelzate)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.