Romp van de Kattemolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Romp van de Kattemolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenromp Kattemolen

Beschrijving

Romp van de Kattemolen. Deze stenen korenwindmolen, een bergmolen met inrijpoort, werd in de wijk De Katte opgetrokken in 1872 door Bernard Steyaert-Willems, molenaar uit Assenede. In 1913 werd een motor in gebruik genomen en een mechanische maalderij ingericht. Daarnaast werd er tot 1936 ook nog met de wind gemalen. In 1950 brandde de molen volledig uit. De berg werd afgegraven. De molenromp werd rond 2000 ingericht als woonhuis. Hierbij werd opnieuw een molenbelt aangelegd.

Witgeschilderde bakstenen conische molenromp van vier bouwlagen met boven elkaar geplaatste rondboogvensters met bekronende waterlijst.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen. De infrastructuur van eeuwenlang dagelijks, menswaardig overleven, Gent, 429.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Lanclus, Kathleen

De romp van de molen is nu grijs geschilderd.