Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6112

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis met oudere kern, tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de rentenier Charles-Joseph Lereverand, naar een ontwerp door de architect Louis Auguste Serrure uit 1834. Daarbij werd een bestaand pand uitgebreid met een bijkomende verdieping en het poortrisaliet.

De verbouwing van het hotel Lereverand behoort tot de zeldzame gekend voorbeelden van de woningarchitectuur door Louis-Auguste Serrure, die in 1845 overleed. Hij was van 1825 tot 1829 als conducteur verbonden aan de Stad Antwerpen, in dienst van stadsbouwmeester Pierre-Bruno Bourla. In 1834 werd hij samen met Ferdinand Berckmans als architect aangeworven door de provincie Antwerpen, maar nam al na korte tijd ontslag uit deze functie. In 1835 ontwierp Serrure de neoclassicistische hoofdingang van het Sint-Elisabethgasthuis in de Lange Gasthuisstraat, en de huizen Le Paige aan de Komedieplaats. In 1838 volgde de verdwenen Passage Dehaen tussen Oudaan en Everdijstraat.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Rechter poortrisaliet met op de begane grond een rechthoekige koetspoort in vlakke hardstenen omlijsting met een geprofileerde waterlijst. Op de verdiepingen rechthoekige vensters, in het risaliet met platte bandomlijstingen en consoles onder de dorpels. Eenvoudige geprofileerde kroonlijst. De vensters van de begane grond verbouwd tot winkelpui. Bewaarde houten poort met casementen, getraliede bovenlichten, een gecanneleerde makelaar en ijzeren handgrepen; gietijzeren schamppalen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1834#309.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/153600 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Empire-getint rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Rechter poortrisaliet met op de begane grond bewaarde rechthoekige deur in vlakke hardstenen omlijsting met getralied bovenlicht en bekronend geprofileerd waterlijstje. Op de verdiepingen rechthoekige vensters in het risaliet met platte bandomlijstingen en consoles onder de dorpels. Eenvoudige geprofileerde kroonlijst. Begane grond verbouwd en storende reclameborden op de tweede bouwlaag.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6112 (geraadpleegd op ).