erfgoedobject

Brouwerswoning en resten van brouwerij Leyn

bouwkundig element
ID
61127
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61127

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Leyn
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning met resten van de vroegere brouwerij Leyn. Aankoop van de brouwerij van P. Haentjes door Marijn Leyn in 1829. Nadien aan brouwer Jean Baptiste Leyn die in 1880 de bestaande woning liet herbouwen.

Imposant hoekhuis met de Kerkstraat en de Leegstraat, met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen schilddak, volgens het kadasterarchief nieuw gebouwd in 1880. Aangepaste gecementeerde en lichtgeelgeschilderde voorgevel op plint van arduinplaten, verticaal gemarkeerd door rechthoekige spaarvelden waarin de rechthoekige deur en vensters gevat zijn. Panelen met typische art-decobloemmotieven op de borstweringen. Aflijnende fries met kleine vensters onder de omlopende houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige deur onder waterlijstje en art-decopaneel; fraaie deur in glas en gekruld ijzer. Beraapte zij- en achtergevel met omlijste vensters.

Aansluitende bureelgebouw van de huidige bierhandel aan de Leegstraat, in kern gebouwd in 1907-08. Restanten van de voormalige brouwerij onder vier aanleunende zadeldaken, met laadkap en katrol in de straatpuntgevel van de derde travee.


Bron     : -
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerswoning en resten van brouwerij Leyn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61127 (Geraadpleegd op 17-04-2021)