erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
61128
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61128

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Ensemble van twee huizen in art-nouveaustijl, respectievelijk gebouwd in 1910 en 1923 naar de plannen van architect G. Pauwels voor de heer Rijckaert-Buysse.

Nummer 4. Hoekhuis met de Kerkstraat van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak, links van de deur op de plint gesigneerd en gedateerd: “G. Pauwels/ arch./ 1910”; rechts aanleunende garage onder zadeldak. Kleurrijk en verzorgd voorgevelparement van witte en oranje faiencetegels voor speklagen en ontlastingsbogen en arduin voor plint, pui- en daklijst, dorpels, deurlateien en hoekstenen. Gemarkeerd en hoger oplopend breed linker zijrisaliet met gekoppelde benedenvensters, driezijdige, fraai uitgewerkte houten erker op arduinen console, met overstekende kroonlijst op modillons, bekronend ijzeren balkon en halfcirkelvormig drielicht in de top. Deels bewaard houtwerk. Aflijnend hoofdgestel met overstekende kroonlijst op modillons.

In het interieur, enkel bewaard trappenhuis in art-nouveaustijl verlicht door een fraai bovenlicht in glas in lood en een bordestrap met ijzeren leuning.

Nummer 6. Aansluitend rijhuis van drie traveeën in identieke materialen en eenzelfde vormgeving doch zonder risaliet en erker, volgens bouwvergunning van 1923 bijgebouwd door dezelfde architect voor dezelfde eigenaar.

  • Gemeentearchief Zelzate, bouwvergunningen, doos 1902-1929.

Bron     : -
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61128 (Geraadpleegd op 16-05-2021)