Winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Heden Brasserie Pare-choc. Hoekgebouw met het huidige Pierets De Colvenaerplein, aangelegd op het gedempte oude kanaaltracé in 1909, voorheen tegenover de kanaalbrug gelegen. Typisch 19de-eeuws winkelhuis met afgeschuinde deurtravee, volgens het kadasterarchief in zijn huidige vorm daterend van 1881.

Hoofdgebouw met twee bouwlagen en pannen zadeldak, aan de pleinzijde uitgebouwd met twee lage, verspringende vleugels van drie en vier traveeën onder afzonderlijke zadeldaken. Bepleisterde en witgeschilderde gevels met accentuerende geel geschilderde pui- en daklijst en vensteromlijstingen. Hoekgebouw met getoogde muuropeningen met groen geschilderd origineel houtwerk en houten kroonlijst, op de hoektravee op voluutvormige consoles. Bijgebouwen met rechthoekige vensters.

Auteurs: Bogaert, Chris

Het schrijnwerk is vernieuwd, de gevels werden geschilderd.