erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 6114   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6114

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Sint-Aldegondiskaai en Korte Zeevaartstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, mogelijk in oorsprong een brouwerij. Samen met het aanpalende pand aan de Adriaan Brouwerstraat gerestaureerd in 2014-2015.

Hoekhuis van drie bij zes travee├źn en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Sint-Aldegondiskaai, pannen). Bepleisterde en beschilderde constructie, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Tuitgevel aan de Sint-Aldegondiskaai, vermoedelijk in oorsprong een trapgevel, met aangepaste rechthoekige muuropeningen op begane grond en bovenverdieping. De tweeledige top wordt geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, en een rechthoekig luik erboven. Zijgevel aan de Korte Zeevaartstraat, eveneens met aangepaste rechthoekige muuropeningen en een dakvenster met laadbalk in de derde travee.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6114 (Geraadpleegd op 23-08-2019)