Brouwerswoning en bierbrouwerij De Witte Leeuw

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning en bierbrouwerij De Witte Leeuw A.Vermeersch. Oprichting van een brouwerij op deze locatie in 1827 door J.B. Van Peteghem, in 1847 aangekocht door J.A. Van de Weghe, en in de jaren 1870 door E.Vermeersch voor zijn zoon Arthur Vermeersch, leerling brouwer. Zijn zoon Albert zal in 1912 de vervallen lage woning aan de Grote Markt vervangen door het huidige dubbelhuis. De achtergelegen brouwerijgebouwen worden in 1916 gedeeltelijk herbouwd. De woning met poortgebouw werd in 1926 in dezelfde stijl bijgebouwd.

Het voormalig brouwerswoning is een typisch begin 20ste-eeuws burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën met twee bouwlagen en zadeldak. En kleurrijk voorgevelparement van witte en gele faiencetegels met verwerking van hardsteen voor de plint, cordon- en puilijsten, hoekstenen en balkonplaat op voluutconsoles boven de deur. Gemarkeerd middenrisaliet met nog originele dubbele deur, balkon met gebombeerde ijzeren hek en tegeltableau onder de kroonlijst op gekoppelde modillons. Verder getoogde vensters onder gestreepte ontlastingsbogen, op de bovenverdieping met betegelde spiegels en nog bewaard schrijnwerk.

De woning en het poortgebouw die toegang geven tot de achterin gelegen brouwerij, werden in dezelfde stijl bijgebouwd in 1926 en gemarkeerd door de brede rondboogdoorgang met bekronend huisnaampaneel in blauwe en witte faiencetegels in de linker travee. Bewaarde rondboogpoort met gestructureerd en gekleurd glas in het bovenlicht in de achtergevel. Rechter travee met iets verhoogde begane grond, toegankelijk via een arduinen trap ijzeren leuningen met (van de kaaileuning gerecupereerde ?) gietijzeren zuiltjes met leeuwenkopjes. Bovenverdieping met gebogen erker met nieuw houtwerk.

Auteurs: Bogaert, Chris