erfgoedobject

Neotraditionele villa

bouwkundig element
ID: 61152   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61152

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neotraditionele villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Villa, heden tweewoonst, van circa 1920; opgericht als woning van één van de drie broers Lens van de gelijknamige boom- en rozenkwekerij. Vrijstaande villa van drie + vier traveeën en twee bouwlagen + souterrain onder een leien bedaking (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat), gelegen in een omringende siertuin.

Combinatie van bakstenen lijst- en trapgevels met steekboogvormige muuropeningen, vensters met glas in lood. Gebruik van natuursteen voor de plint, enkele muurbanden en omlijstingen; sierankers. Westelijke voorgevel met gebogen erker onder balustrade en polygonaal hoektorentje met steigergaten rechts Noord- en achtergevel met hogere, getrapte dakvensters. Zuidgevel met op bovenverdieping uitspringende ingangstravee met oculus, korfboogdeur met steektrap. Aan oostzijde aansluitende lagere aanbouwsels. Aan de straat: beschilderd ijzeren hek.


Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neotraditionele villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61152 (Geraadpleegd op 03-07-2020)