erfgoedobject

Meergezinswoning in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 6116   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6116

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl, in een gevelsteen gedateerd 1884. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Rijwoning van vier travee├źn en vier bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk verlevendigd met wit beraapte banden en lisenen. Links, hoger opgetrokken poortrisaliet met driezijdige doorgang in een omlijsting van blauwe hardsteen geflankeerd door pilasters met topstukken en bekroond door een breed paneel; dakvenster met tuitgeveltje in witstenen omlijsting op schouderstukken. Rechthoekige vlak omlijste vensters in het risaliet, verrijkt met fa├»enceversiering op de borstweringen. De overige vensters zijn licht getoogd en voorzien van een sleutel. Begane grond met houten puien. Op de tweede bouwlaag hardstenen gevelplaat met inscriptie: "Op / 15.16 oogst 1885 / werd hier de / Belgische / Werkliedenpartij / gesticht".


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Meergezinswoning in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6116 (Geraadpleegd op 07-12-2019)