Teksten van Meergezinswoning in eclectische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6116

Meergezinswoning in eclectische stijl ()

Meergezinswoning in eclectische stijl, in een gevelsteen gedateerd 1884. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Rijwoning van vier traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk verlevendigd met wit beraapte banden en lisenen. Links, hoger opgetrokken poortrisaliet met driezijdige doorgang in een omlijsting van blauwe hardsteen geflankeerd door pilasters met topstukken en bekroond door een breed paneel; dakvenster met tuitgeveltje in witstenen omlijsting op schouderstukken. Rechthoekige vlak omlijste vensters in het risaliet, verrijkt met faïenceversiering op de borstweringen. De overige vensters zijn licht getoogd en voorzien van een sleutel. Begane grond met houten puien. Op de tweede bouwlaag hardstenen gevelplaat met inscriptie: "Op / 15.16 oogst 1885 / werd hier de / Belgische / Werkliedenpartij / gesticht".


Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281088 (geraadpleegd op ).


Meergezinswoning ()

Breedhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak; 1884 gedateerd in gevelsteen. Lijstgevel van baksteenmetselwerk verlevendigd met wit beraapte banden en lisenen. Links, poortrisaliet met driezijdige doorgang en omlijsting van blauwe hardsteen geflankeerd door pilasters met topstukken en bekroond met breed paneel; boven de daklijst verhoogd met een soort tuitgeveltje in witstenen omlijsting op kraagstukken. Rechthoekige vlak omlijste vensters in het risaliet, verrijkt met faïenceversiering op de borstweringen. De overige vensters zijn licht getoogd en voorzien van sleutel. Begane grond met houten puien. Op de tweede bouwlaag gevelplaat van arduin met volgende inscriptie: "Op / 15.16 oogst 1885 / werd hier de / Belgische / Werkliedenpartij / gesticht".


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6116 (geraadpleegd op ).