Teksten van Oude pastorie van Sint-Andries

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6122

Oude pastorie van Sint-Andries ()

Samenstel van twee traditionele huizen genaamd "Sint-Marcus" en "Sint-Jan", die opklimmen tot 1529 en tot één geheel werden verbouwd in 1767. Pastorie van de Sint-Andriesparochie van 1764 tot 1851.

Het gebouw bestaat uit twee diephuizen en een verbindingsvleugel, twee bouwlagen hoog onder een complex zadeldak met kruisende nok, parallel ingeplant aan de straat. Aan de westzijde: geknikt gevelfront van zeven traveeën aan de uiteinden gemarkeerd door trapgevels van respectievelijk tien en acht treden met overhoekse topstukken. Parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, hoekkettingen, steigergaten en een kwartholle daklijst, verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van rechthoekige vensters, aangepaste kruiskozijnen met kwartholle negblokken, druiplijsten en ontlastingsbogen. De tweeledige, door waterlijsten belijnde geveltoppen worden geopend door een drielicht met lager middenluik en kwartholle negblokken, een rechthoekig luik en een balkgat hogerop. Aan de zuidzijde: verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën, vermoedelijk eveneens in traditionele bak- en zandsteenbouw, op een plint uit blauwe hardsteen. In de middenas spiegelboogdeur met bovenlicht gevat in hardstenen omlijsting in Lodewijk XV-stijl uit 1767. Geprofileerd kwarthol beloop met neuten, middenkalf en sluitsteen in rocaillestijl.

  • S.N. 1973: Antwerpen, die Scone, nummer 4.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude pastorie van Sint-Andries [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281097 (geraadpleegd op ).


Wijkhuis ()

Van 1764 tot 1851 pastorie van Sint-Andries, nu wijkhuis. Samenstel van twee huizen zogenaamd "Sint-Marcus" en "Sint-Jan", opklimmend tot 1529 en verbouwd tot één geheel in 1767. Aan de westzijde: twee trapgevels (respectievelijk zeven en negen treden + overhoekse topstukken) verbonden door een woning van twee verdiepingen met lijstgevel; aan de zuidzijde: lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen Traditionele bak- en zandsteenbouw met speklagen, druiplijsten, hoekstenen en steigergaten; zadeldaken (Vlaamse pannen). Aangepaste kruiskozijnen in omlijsting van geprofileerde negblokken met kwarthol- en sponningbeloop onder rollaag met sluit- en aanzetstenen. In de geveltoppen, drielichtsvenster, luik en steigergat, heden dichtgemetseld in de achterbouw. Aan straatzijde, prachtige geprofileerde en gesculpteerde deuromlijsting van blauwe hardsteen met Lodewijk XV-sluitsteen, van 1767; deur met waaier en schouderboogvormige tussendorpel.

  • Antwerpen, die Scone, 1973, nr. 4.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude pastorie van Sint-Andries [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6122 (geraadpleegd op ).