erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
6124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6124

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met dubbelhuisopstand in classicistische stijl te dateren in het laatste kwart van de 18de eeuw. De muurankers van de eerste twee bouwlagen, enkele met gekrulde spie, wijzen op een oudere, vermoedelijk traditionele 17de-eeuwse kern. De rijwoning telt vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met regelmatige registers van rechthoekige vensters op lekdrempels en kroonlijst. Poortomlijsting van blauwe hardsteen in late Lodewijk XVI-stijl: rondboog met licht gegroefde dagkanten en diamantkopsleutel gevat in rechthoekige geriemde omlijsting met oren, neuten en rozetversiering in de zwikken, onder een gekorniste, gestrekte waterlijst.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6124 (Geraadpleegd op )