Teksten van Sint-Antonius Abt

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6125

Sint-Antonius Abt ()

Beeld van Sint-Antonius Abt, toegeschreven aan de beeldhouwer Michiel I van der Voort en te dateren in 1725. Het is afkomstig van een wijkpomp waarvan de pijler het jaartal 1725 droeg, en die ongeveer op de huidige locatie tegen een gevel aanleunde. In 1797 werd het beeld verwijderd en in 1814 teruggeplaatst. De pomp verdween in 1886, waarna het beeld zijn huidige plaats kreeg. Noortje Cools voerde in 2014-2015 een restauratie uit.

Het gepolychromeerde natuurstenen beeld stelt de Heilige Antonius Abt voor als bebaarde heremiet lezend in een gebedenboek, gekleed in het habijt van de antonieten voorzien van het Tau-kruis en een lang gebedssnoer met kruis. Achter het varkentje met bel aan zijn voeten, rijzen de vlammen van het Sint-Antoniusvuur op. Het beeld met op het voetstuk het opschrift “S. ANTONIUS”, rust op een eenvoudige sokkel; smeedijzeren lichtarm met lantaarn.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1886#1571.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Antonius Abt [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281111 (geraadpleegd op ).


Sint-Antoniusbeeld met varken ()

Gepolychromeerd Sint-Antoniusbeeld met varken afkomstig van een pomp met jaartal 1725. Kleine vierkante sokkel met smeedijzeren lichtarm waarvan de lantaarn verdwenen is.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Antonius Abt [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6125 (geraadpleegd op ).