De Groote en de Kleine Byle

Beschrijving

Koopmanshuis genaamd "De Groote en de Kleine Byle", met een traditionele kern die opklimt tot het vierde kwart van de 16de eeuw, en tot de huidige vorm werd aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw, met toevoeging van het portaal en de halve tweede verdieping.

De voorname rijwoning met L-vormige plattegrond en een gevelbreedte van zes traveeën, omvat drie bouwlagen onder een gecombineerd schild- en zadeldak (nok parallel aan en loodrecht op de straat, leien), met koperen siervazen op de nok. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, de eerste twee bouwlagen verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde negblokken en hardstenen boven- en onderdorpels, onder wigvormige ontlastingsstenen; rechthoekige getraliede keldermonden. De brede, gedesaxeerde middenas wordt gemarkeerd door een rondboogpoort in laat-barokke omlijsting uiut blauwe hardsteen. Breed kwarthol geprofileerd beloop met neuten, imposten en schelpvormige sluitsteen, geflankeerd door gelede, Ionische pilasters met ingediepte schacht, die via een fries en gelde architraaf het getoogde pseudo-fronton dragen. Een klassiek hoofdgestel met geprofileerd kordon, daklijst en houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Achtergevel van de oostvleugel: gecementeerde puntgevel met aangepaste rechthoekige vensters.