Teksten van De Groote en de Kleine Byle

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6126

De Groote en de Kleine Byle ()

Koopmanshuis genaamd "De Groote en de Kleine Byle", met een traditionele kern die opklimt tot het vierde kwart van de 16de eeuw, en tot de huidige vorm werd aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw, met toevoeging van het portaal en de halve tweede verdieping.

De voorname rijwoning met L-vormige plattegrond en een gevelbreedte van zes traveeën, omvat drie bouwlagen onder een gecombineerd schild- en zadeldak (nok parallel aan en loodrecht op de straat, leien), met koperen siervazen op de nok. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, de eerste twee bouwlagen verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde negblokken en hardstenen boven- en onderdorpels, onder wigvormige ontlastingsstenen; rechthoekige getraliede keldermonden. De brede, gedesaxeerde middenas wordt gemarkeerd door een rondboogpoort in laat-barokke omlijsting uiut blauwe hardsteen. Breed kwarthol geprofileerd beloop met neuten, imposten en schelpvormige sluitsteen, geflankeerd door gelede, Ionische pilasters met ingediepte schacht, die via een fries en gelde architraaf het getoogde pseudo-fronton dragen. Een klassiek hoofdgestel met geprofileerd kordon, daklijst en houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Achtergevel van de oostvleugel: gecementeerde puntgevel met aangepaste rechthoekige vensters.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Groote en de Kleine Byle [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281171 (geraadpleegd op ).


De Groote en de Kleine Byle ()

Groot koopmanshuis zogenaamd "De Groote en de Kleine Byle" opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw; zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien) met koperen siervazen op de nok. Verankerde lijstgevel met een natuurstenen parement en een verkleinende ordonnantie. Aangepaste rechthoekige vensters met kwarthol beloop onder een wigvormig ontlastingssysteem, vernieuwde boven- en onderdorpels van arduin. Hardstenen poortomlijsting uit de 18de eeuw; rondboogdeur met brede kwartholle dagkanten, neuten, imposten en een gegolfde sluitsteen, geflankeerd door Ionische pilasters met verdiepte schacht afgedekt met een gebogen en gekorniste waterlijst. Achteraan bleef een verankerde gecementeerde puntgevel met rechthoekige vensters (17de eeuw?) bewaard. Circa 1780 werd in de tuin aan de Paddegracht het huis zogenaamd "Hostie" gebouwd.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Groote en de Kleine Byle [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6126 (geraadpleegd op ).