Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, volgens de bouwaanvraag uit 1860 tot de huidige vorm verbouwd in opdracht van François Devos. Het betrof een traditioneel diephuis met aanpalende poorttravee, beide twee bouwlagen hoog met trapgevels, dat minstens opklom tot de 17de eeuw. In de vroege 19de eeuw werd onder meet een laatclassicistische koetspoort aangebracht. De werken in 1860 betroffen het aanpassen van de ordonnantie van de vierde travee aan de drie overige, en het verbouwen van de geveltoppen tot een volwaardige derde bouwlaag met een klassiek hoofdgestel. De heer Vervoort liet in 1913 de begane grond verbouwen tot een winkelpui met zijportaal in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect François Dens. Gesloopt voor een nieuwbouwpand omstreeks 1981.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel horizontaal gemarkeerd door de puilijst en cordonvormende lekdrempels. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Klassiek hoofdgestel met casement in de fries en een houten kroonlijst met tandlijst op modillons. Verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1860#368 en 1913#3997.