erfgoedobject

Winkelhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID: 6136   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6136

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1854 gebouwd in opdracht van E. Hagens. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van twee traveeƫn, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met middenportaal. Registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, respectievelijk met cordonvormende en individuele lekdrempels op voluutconsoles; bewaard houten schrijnwerk en gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met spiegels in de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeƫindiging. Houten winkelpui met zijportaal, pilasters en rolluikkast uit de vroege 20ste eeuw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1854#279.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6136 (Geraadpleegd op 06-06-2020)