Teksten van Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Winkelhuis in Louis-Philippestijl ()

Winkelhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1854 gebouwd in opdracht van E. Hagens. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met middenportaal. Registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, respectievelijk met cordonvormende en individuele lekdrempels op voluutconsoles; bewaard houten schrijnwerk en gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met spiegels in de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Houten winkelpui met zijportaal, pilasters en rolluikkast uit de vroege 20ste eeuw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak van het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel eindigend op kordon en panelenfries onder een kroonlijst met tandlijst op modillons. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met afgeronde bovenhoeken, derde verdieping met individuele lekdrempels op vruchtenconsoles. Fraaie houten winkelpui met achteruitwijkende ingangsdeur.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine