Teksten van Café in eclectische stijl

Café in eclectische stijl ()

Café in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer Geyr, naar een ontwerp door Alphonse Scheepers uit 1879. Van deze architect, de zoon van aannemer Joannes Franciscus Scheepers, zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de vroege jaren 1870 tot midden jaren 1880.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel onderscheidt zich door een plastisch stucdecor van klassieke inspiratie. Nadrukkelijk horizontaal geleed, is de compositie opgebouwd uit gestapelde registers. Deze worden gemarkeerd door geringde en geblokte hoekpilasters, op de eerste twee verdiepingen bekroond door een stafwerkkapiteel met guttae en fronton. Het gevelbrede balkon op zware consoles met guirlande van de eerste verdieping, en de borstwering van de tweede, hebben een balustrade met bewerkte postamenten. Cafépui oorspronkelijk met geblokte middenpijler en entablement. Gekoppelde rechthoekige bovenvensters tussen geringde pilasters, op de eerste verdieping bekroond door cartouches en gebogen pseudo-frontons op bewerkte consoles, op de tweede en derde verdieping door een draperie of tandlijst en een gekorniste, gestrekte waterlijst op verschillend bewerkte consoles. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en uitgelengde, bewerkte consoles met fronton, vormt de gevelbeëindiging. Gietijzeren voetschraper en parapetten.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis ()

Rijhuis van twee traveeën en vier bowl. onder zadeldak (mechanische pannen), waarvoor bouwtoelating van 1858. Plastisch uitgewerkte bepleisterde en beschilderde lijstgevel links en rechts gemarkeerd door zware geblokte en rijk versierde pilasters, die per bouwlaag een uitgewerkte en gekorniste waterlijst op gegroefde consoles dragen en bovenaan de kroonlijst met tandlijst en segmentboogvormige uiteinden op modillons en zware hoekconsoles. Rechthoekige vensters met geblokte penanten, op tweede bouwlaag deurvensters onder gebogen waterlijsten; gevelbreed balkon tussen postamenten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1858, Modern Archief 20.109/1, dossier 164.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine