Café In Sint Jacob

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café In Sint Jacob

• is aangeduid als beschermd monument Hoekhuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Sint-Jacobsmarkt en Sint-Jacobstraat, uit de eerste helft van de 17de eeuw. Het betreft vermoedelijk een éénkamerwoning van drie bij twee traveeën en drie bouwlagen op een vierkante plattegrond. Het markante, overkragende tentdak (leien) met geknikte aanzet op houten consoles, dateert vermoedelijk uit een latere periode.

Constructie in verankerde bak- en zandsteenbouw, eertijds bepleisterd en beschilderd, met hoekkettingen, speklagen, wigvormige ontlastingsstenen en steigergaten, voorzien van een plint uit blauwe hardsteen. Aangepaste, rechthoekige muuropeningen, op de begane grond in hardstenen omlijsting, de deur met neuten en waterlijst, de vensters met lekdrempel. De haast vierkante bovenvensters, zijn in de voorgevel gekoppeld tot tweelichten, met hardstenen midden- en zandstenen zijposten alle kwarthol geprofileerd.

Op de hoekpenant ingebouwde zuil die volgens de traditie een overblijfsel zou zijn van de oude Kipdorppoort uit 1314, en in de 19de eeuw was bekroond met een Sint-Jacobsbeeldje. Links van het huisje doorgang naar de Sint-Jacobskerk, geflankeerd door twee hardstenen pijlers met lijstkapiteel en pijnappels als bekroning.