Teksten van Café In Sint Jacob

Café In Sint Jacob ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Sint-Jacobsmarkt en Sint-Jacobstraat, uit de eerste helft van de 17de eeuw. Het betreft vermoedelijk een éénkamerwoning van drie bij twee traveeën en drie bouwlagen op een vierkante plattegrond. Het markante, overkragende tentdak (leien) met geknikte aanzet op houten consoles, dateert vermoedelijk uit een latere periode.

Constructie in verankerde bak- en zandsteenbouw, eertijds bepleisterd en beschilderd, met hoekkettingen, speklagen, wigvormige ontlastingsstenen en steigergaten, voorzien van een plint uit blauwe hardsteen. Aangepaste, rechthoekige muuropeningen, op de begane grond in hardstenen omlijsting, de deur met neuten en waterlijst, de vensters met lekdrempel. De haast vierkante bovenvensters, zijn in de voorgevel gekoppeld tot tweelichten, met hardstenen midden- en zandstenen zijposten alle kwarthol geprofileerd.

Op de hoekpenant ingebouwde zuil die volgens de traditie een overblijfsel zou zijn van de oude Kipdorppoort uit 1314, en in de 19de eeuw was bekroond met een Sint-Jacobsbeeldje. Links van het huisje doorgang naar de Sint-Jacobskerk, geflankeerd door twee hardstenen pijlers met lijstkapiteel en pijnappels als bekroning.

Auteurs:  Braeken, Jo

Café "In Sint Jacob", te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw. Hoekhuis van twee + drie traveeën en drie bouwlagen onder later overkragend schilddak (leien) met geknikte aanzet. Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Rechthoekige vensters voorheen beluikt, gekoppeld op bovenverdieping In eerste travee, rechthoekige deur onder een gestrekte waterlijst. Op de hoekpenant ingebouwde zuil die volgens de traditie een overblijfsel zou zijn van de oude Kipdorppoort (1314), in de 19de eeuw was de zuil bekroond met een Sint-Jacobsbeeldje. Links van het huisje doorgang naar de Sint-Jacobskerk met vooraan twee pijlers bekroond door pijnappels.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine