erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
6139
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6139

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis gebouwd in opdracht van Felix Peeters, naar een ontwerp door Joannes Franciscus Scheepers uit 1861. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode van begin jaren 1860 tot begin jaren 1900.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gedecapeerde lijstgevel met behoud van het stucdecor, verankerd door smeedijzeren muurankers. Regelmatige registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijstingen, op kordonvormende of individuele lekdrempels, voorzien van gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op tandlijst en modillons vormt de gevelbeëindiging. Verbouwd pui, oorspronkelijk een klassieke houten winkelpui met middenportaal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1861#326.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6139 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.