Neoclassicistische burgerhuizen met traditionele kern

Beschrijving

Vier aanpalende burgerhuizen met traditionele kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw, in oorsprong diephuizen vermoedelijk met trapgevel, die in de eerste helft tot midden 19de eeuw in neoclassicistische stijl werden aangepast met een lijstgevel. De oorspronkelijk diephuisstructuur met een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat) en een puntgevel aan de achterzijde, bleef bewaard in nummers 12-12A en 14; in de gevel van nummer 10 zijn de muurankers met gekrulde spie behouden.

Volgens het bouwdossier uit 1836 kreeg het nummer 8 een volledig nieuwe gevel met enkelhuisopstand naar een ontwerp door de metser E. Jacobs, in opdracht van de heer Vermariën. De trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk, centrale rondboogdeur en tweeledige, door waterlijsten gelede geveltop werd gesloopt. Volgens het bouwdossier uit 1852 kreeg het nummer 14 een volledig nieuwe lijstgevel met enkelhuisopstand naar een ontwerp door de schrijnwerker Petrus Relik, in opdracht van de weduwe Truyens. De opmeting van de oorspronkelijke (trap)gevel ontbreekt in het bouwdossier. Van de verbouwing van de nummers 10 en 12-12A werden de bouwdossiers niet teruggevonden. Nummers 8 en 10 (heden nummer 10) zijn begin jaren 2000 als één geheel ingrijpend gerenoveerd.

Rijwoningen van drie traveeën en drie of vier bouwlagen onder een zadeldak (nummers 12-12A-14) of pseudo-mansarde (nummers 10-12-12A). Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevels, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen op individuele of kordonvormende lekdrempels, afgewerkt met een klassiek hoofdgestel of houten kroonlijst. Gietijzeren parapetten in nummer 14; verbouwde puien.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1836#456 en 1852#8.

Aanvullende informatie

De renovatie van de twee rechtse panden (voorheen nummer 8 en 10, nu nummer 10) begin jaren 2000, zoals vermeld in de beschrijving, leidde tot het verlies van erfgoedwaarde van deze panden.

Auteurs: Jacobs, Els