Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1870 gebouwd in opdracht van de banketbakker L.V.J. Michaux. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met middenportaal, vandaag verbouwd. Regelmatige registers van getoogde en in de topgeleding rechthoekige bovenvensters, op doorgetrokken of individuele lekdrempels met onderdorpels. De eerste en tweede verdieping onderscheiden zich door omlopende, rechthoekige waterlijsten op doorgetrokken imposten, cartouchesleutels en gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst op consoles, waartussen oorspronkelijk panelen, vormt de gevelbeëindiging.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkelhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder schilddak (pannen). Bepleisterde, beschilderde lijstgevel van het derde kwart van de 19de eeuw; licht getoogde of rechthoekige (vierde verdieping) vensters met smalle penanten, tweede en derde bouwlaag met omlopende riemlijsten met fel bewerkte sleutels. Kroonlijst op consoles waartussen panelen. Verbouwde pui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine