erfgoedobject

Winkelhuis in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID: 6147   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6147

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in beaux-artsstijl, de verbouwing van een pand uit de eerste helft van de 19de eeuw, naar een ontwerp door de aannemers Arthur Bernaerts en Jules Somers uit 1921. Opdrachtgever was de confiseur A. Dirckx-Van der Veken.

Vier traveeƫn breed telde de rijwoning met neoclassicistische lijstgevel oorspronkelijk twee bouwlagen onder een zadeldak. Bij de verbouwing van 1921 werden een tweede verdieping onder een plat dak toegevoegd en de voorgevel vernieuwd. De oorspronkelijke rechthoekige koetspoort van het pand, en een latere, klassieke, houten winkelpui bleven behouden, bekroond door een nieuw, gevelbreed entablement. Gecementeerde lijstgevel in imitatie-natuursteen, vandaag met een verbouwde pui. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met lekdrempels. Gevat in oplopende, vlakke omlijstingen met sluitsteen, sieren art-decomedaillons met stafwerk en voluten de borstweringen. Een houten kroonlijst boven een fries en een gebroken festoen vormen de gevelbeƫindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1921#11605.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in beaux-artsstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6147 (Geraadpleegd op 02-06-2020)