Teksten van Winkelhuis in beaux-artsstijl

Winkelhuis in beaux-artsstijl ()

Winkelhuis in beaux-artsstijl, de verbouwing van een pand uit de eerste helft van de 19de eeuw, naar een ontwerp door de aannemers Arthur Bernaerts en Jules Somers uit 1921. Opdrachtgever was de confiseur A. Dirckx-Van der Veken.

Vier traveeën breed telde de rijwoning met neoclassicistische lijstgevel oorspronkelijk twee bouwlagen onder een zadeldak. Bij de verbouwing van 1921 werden een tweede verdieping onder een plat dak toegevoegd en de voorgevel vernieuwd. De oorspronkelijke rechthoekige koetspoort van het pand, en een latere, klassieke, houten winkelpui bleven behouden, bekroond door een nieuw, gevelbreed entablement. Gecementeerde lijstgevel in imitatie-natuursteen, vandaag met een verbouwde pui. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met lekdrempels. Gevat in oplopende, vlakke omlijstingen met sluitsteen, sieren art-decomedaillons met stafwerk en voluten de borstweringen. Een houten kroonlijst boven een fries en een gebroken festoen vormen de gevelbeëindiging.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Winkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gecementeerde lijstgevel eindigend op een houten kroonlijst boven een doorlopende band met loofwerk; begane grond bekleed met marmer (1977). Bovenbouw met gekoppelde rechthoekige vensters, per travee in een platte bandomlijsting met sleutel, plastisch versierde borstwering.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine