erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 6148   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6148

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Emmanuel H. Koelman liet in 1880 door de aannemer Victor Merckx-Verellen het hoofdgestel toevoegen en het dak vernieuwen.

Met een gevelbreedte van drie traveeƫn omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met enkelhuisopstand, rust vandaag op een verbouwde pui. Geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, voorzien van gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en uitgelengde, in de middentravee gekoppelde voluutconsoles vormt de gevelbeƫindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#261.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6148 (Geraadpleegd op 18-01-2021)