Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Emmanuel H. Koelman liet in 1880 door de aannemer Victor Merckx-Verellen het hoofdgestel toevoegen en het dak vernieuwen.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met enkelhuisopstand, rust vandaag op een verbouwde pui. Geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, voorzien van gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en uitgelengde, in de middentravee gekoppelde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo