Stedelijke Centrale der Openbare Bibliotheken

Beschrijving

Voormalig gebouw van de Stedelijke Centrale der Openbare Bibliotheken. Eertijds stond hier het geboortehuis van Henri de Braekeleer, zie gevelplaat: "Hier werd geboren / Hendrik de Braekeleer / Kunstschilder 1840-1888".

Het perceel palend aan Sint-Jacobsmarkt 54 werd eertijds ingenomen door het huis genaamd "de Drij Reigers", dat in het begin van de 17de eeuw was ontstaan uit de samenvoeging van een viertal oudere kernen. In dit pand sinds 1837 bewoond door de historie- en genreschilder Ferdinand de Braekeleer (Antwerpen, 1792-Antwerpen, 1883), werd in 1840 zijn tweede zoon geboren, de kunstschilder Henri Jean Augustin de Braekeleer (Antwerpen, 1840-Antwerpen, 1888). Datzelfde jaar liet hij de voorgevel door de architect Louis-Auguste Serrure in neoclassicistische stijl herbouwen, tot een lijstgevel met pilasters en een balkon. Daarbij verdween de vroegere zandstenen gevel van "de Drij Reigers", die Jan Wils in 1652 had laten optrekken. De galerij van "de Drij Reigers" is heropgebouwd op de binnenplaats van de voormalige Stedelijke Centrale der Openbare Bibliotheken.

• MACLOT P. 2000: Van deftige burgerwoning tot winkelhuis en terug: de evolutie in bouwen en bewonen van het pand Sevillien na het Ancien Régime, Bulletin Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 2000.1, 20.