erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 6153   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6153

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1837 opgetrokken in opdracht van J. Carolus. In 1867 liet de hoedenmaker Jean Louis Wynen-Vandenhaselkamp fils de winkelpui aanbrengen voor zijn zaak “Aux Armes d’Angleterre”. Uit geen van beide bouwdossiers vallen de ontwerpers of aannemers af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Van de oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel, is het baksteenmetselwerk vandaag gedecapeerd. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door rondboogvensters met geprofileerde booglijsten op doorgetrokken imposten, vanaf kordonvormende lekdrempels. Rechthoekige vensters met individuele, geprofileerde lekdrempels op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. De oorspronkelijk klassieke houten winkelpui met middenportaal en privé-inkom is vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1837#218 en 1867#524.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6153 (Geraadpleegd op 02-06-2020)