Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6153

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1837 opgetrokken in opdracht van J. Carolus. In 1867 liet de hoedenmaker Jean Louis Wynen-Vandenhaselkamp fils de winkelpui aanbrengen voor zijn zaak “Aux Armes d’Angleterre”. Uit geen van beide bouwdossiers vallen de ontwerpers of aannemers af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Van de oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel, is het baksteenmetselwerk vandaag gedecapeerd. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door rondboogvensters met geprofileerde booglijsten op doorgetrokken imposten, vanaf kordonvormende lekdrempels. Rechthoekige vensters met individuele, geprofileerde lekdrempels op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. De oorspronkelijk klassieke houten winkelpui met middenportaal en privé-inkom is vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1837#218 en 1867#524.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281164 (geraadpleegd op ).


Empirehuis ()

Empirehuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Op de tweede bouwlaag, rondboogvensters met geprofileerde booglijsten steunend op doorlopende imposten; rechthoekige vensters op lekdrempels op derde bouwlaag. Eenvoudige kroonlijst op klossen. Begane grond verborgen achter een groot reclamebord.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6153 (geraadpleegd op ).