erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID: 6157   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6157

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel breedhuis met dubbelhuisopstand uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, dat uit twee parallelle vleugels en een dwarsvleugel bestaat, twee bouwlagen hoog onder zadeldaken (nok parallel aan en loodrecht op de straat, pannen), links met aandak.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw verankerd door smeedijzeren muurankers, met een hardstenen plint en houten kroonlijst. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, en vlak omlijste inkomdeur. Twee getrapte dakvensters van drie treden met schouderstukken en overhoeks topstuk, geopend door een rechthoekig venster met latei op kraagstenen en een luik, beide met kwartholle dagkanten en druiplijst, waarboven een balkgat. De winkelramen in klassieke houten omlijsting met bewerkte pilasters, entablement en typische roeden in het bovenlicht werden in opdracht van François Collignon aangebracht, naar een ontwerp door de architect Art. Crosiers uit 1911. Het linker winkelraam is aangepast tot garagepoort.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1911#95.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6157 (Geraadpleegd op 15-08-2020)