erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 616   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/616

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorheen een hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan alleen het woonhuis met stal bewaard bleef. Oude inplanting, reeds aangeduid op de Ferrariskaart; naar verluidt bevond zich het jaartal 1610 in de thans afgebroken schuur. Het huidige gebouw dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk zelfs uit eind 18de eeuw. Het is weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (1845); de losstaande schuur is achteraan het erf aangeduid, haaks op het woonhuis.

De hoeve heeft een omhaagde moestuin waarin zich vroeger de waterput en het bakhuis bevonden.

Vrij hoog gebouw van zes traveeƫn onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een gecementeerde bakstenen stoel. Eiken ankerbalkgebint met zeven gebintstijlen, een wandstijl en twee gebintstijlschoren. Het kapgebint is een ankerbalkstandjuk met geschoorde nokstijl. Het woonhuis is voorzien van twee beluikte vensters en een deur waarboven een zoldervenster in de vorm van een bolkozijn met houten tralies; de stal heeft een deur met een zolderluik erboven. Recent bakstenen parement tegen de achtergevel. Recent aanbouwsel tegen de linkse zijgevel.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

  • Is deel van
    Beverst
    Beverst (Bilzen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/616 (Geraadpleegd op 21-10-2019)