erfgoedobject

Samenstel van twee traditionele diephuizen

bouwkundig element
ID: 6160   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6160

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee traditionele diephuizen op de hoek van Sint-Jansvliet en Scheldeken, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De schilder en verfverkoper Gaspar J. De Braey liet in 1843 de vensterordonnantie van beide bovenverdiepingen aanpassen.

Gekoppelde panden van respectievelijk twee en vier bij drie travee├źn en drie bouwlagen onder parallelle zadeldaken (nok loodrecht op de Sint-Jansvliet, pannen). Beschilderde, gecementeerde puntgevels met aandak vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door diverse types smeedijzeren muurankers (recht, met krulspie en L-vormig). Regelmatige registers van aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen met hardstenen lekdrempel. Nummer 6 met een tweeledige top waarin een drielicht met breder en dieper geplaatst middenluik. In de zijgevel (Scheldeken), dakvenster met puntgevel en latei op kraagstenen. Overeenkomst met de huizen nummers 9 en 11 aan de overkant van de Sint-Jansvliet.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1843#55 en 1843#92.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Samenstel van twee traditionele diephuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6160 (Geraadpleegd op 16-07-2020)