Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw (omstreeks 1830). Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, waarvan de begane grond oorspronkelijk werd belijnd door de puilijst en schijnvoegen uitwaaiend boven de rechthoekige inkomdeur en vensters. Op de eerste verdieping rondbogige deurvensters vanaf de puilijst, met geprofileerde booglijsten op doorgetrokken imposten, en fraaie smeedijzeren hekken in een radiaal patroon. Op de lagere derde bouwlaag drie rechthoekige vensters met lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries en vernieuwde kroonlijst, oorspronkelijk op klossen, vormt de gevelbeëindiging. Volledig verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Laat-empire bepleisterde en beschilderde lijstgevel, daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Begane grond, belijnd met schijnvoegen uitwaaiend boven de rechthoekige deur; brede puilijst; aansluitend rondboogdeurvensters in geprofileerde booglijsten op doorlopende imposten met fraaie gietijzeren hekken. Op de lagere derde bouwlaag drie eenvoudige vensters op lekdrempels, waaronder paneelwerk. Gelede architraaf en kroonlijst op klossen. Later aangebrachte winkelpui met kroonlijst op consoles en modillons.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine