Rijhuis met traditionele kern en neoclassicistische winkelpui

Beschrijving

Rijhuis met traditionele kern, de voorgevel in de Sint-Jorispoort en de achtergevel in de Schermersstraat. Het pand klimt in kern op tot de 17de eeuw, maar werd in neoclassicistische stijl aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Gecementeerde lijstgevels, mogelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempel.

Zeldzaam vroege, houten winkelpui in neoclassicistische stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw (omstreeks 1830), het laatst overgebleven exemplaar van dit type in Antwerpen. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, opdrachtgever noch schrijnwerker zijn gekend. Uit het gevelvlak overstekende gebogen pui met plint, middenportaal en twee zijvitrines. Deze is opgebouwd uit drie gekoppelde rondbogen met waaiervormige bovenlichten, waterlijst en sleutel, pilasters, tondo’s in de boogzwikken en een kroonlijst.