erfgoedobject

Burgerhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID: 6166   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6166

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1859 opgetrokken in opdracht van de heer C. Mortelmans. De signatuur van de architect op het gevelontwerp kon niet worden geïdentificeerd.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een recente pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een pui met enkelhuisopstand, waarvan de penanten verrijkt waren door casementen. Geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken op de eerste twee verdiepingen, en haast vierkante vensters in de lage topgeleding, oorspronkelijk gevat in geriemde omlijstingen. Op de eerste verdieping accentueren bewerkte sluitstenen de deurvensters met smeedijzeren borstwering vanaf de puilijst. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst op bewerkte voluutconsoles waartussen casementen vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1859#548.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6166 (Geraadpleegd op 23-10-2020)