erfgoedobject

Burgerhuis in empirestijl

bouwkundig element
ID: 6168   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6168

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in empirestijl van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, naar analogie met de aanpalende panden nummers 13-15 te dateren, omstreeks 1810. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel oorspronkelijk met enkelhuisopstand, rust vandaag op een verbouwde pui die doorloopt over het aanpalende nummer 13. Geleed door de puilijst en de cordonvormende lekdrempels van de tweede verdieping, beantwoordt de opstand aan een regelmatig, naar boven toe verkleinend ordonnantieschema. De eerste verdieping onderscheidt zich door rondboogvensters vanaf de puilijst, met vlakke archivolten op doorgetrokken imposten, en een doorlopende borstwering. Registers van rechthoekige vensters met lekdrempels op de tweede en derde verdieping. Een vernieuwde kroonlijst vervangt het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in empirestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6168 (Geraadpleegd op 13-07-2020)