erfgoedobject

Winkelhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID
6171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6171

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van de heer Janssens-de Harven, naar een ontwerp door Henri Wiertz uit 1859. Van deze architect, aan het begin van zijn loopbaan bekend onder de naam Weerts, zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit begin jaren 1840 tot begin jaren 1890.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, wordt de bovenbouw gemarkeerd door ingediepte pilasters. Regelmatige registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, gevat in een geriemde omlijsting. Waterlijsten op gestrekte uiteinden en voluten, stucsleutels met vruchtendecor en geajoureerde borstweringen accentueren de eerste verdieping, consoles onder de lekdrempels en krullend lijstwerk in de zwikken de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een gekorniste houten kroonlijst op tandlijst, hoekconsoles en klossen met dropmotief, vormt de gevelbeëindiging. De begane grond is verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1859#162.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6171 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.