Teksten van Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Winkelhuis in Louis-Philippestijl ()

Winkelhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van de heer Janssens-de Harven, naar een ontwerp door Henri Wiertz uit 1859. Van deze architect, aan het begin van zijn loopbaan bekend onder de naam Weerts, zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit begin jaren 1840 tot begin jaren 1890.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een latere pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, wordt de bovenbouw gemarkeerd door ingediepte pilasters. Regelmatige registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, gevat in een geriemde omlijsting. Waterlijsten op gestrekte uiteinden en voluten, stucsleutels met vruchtendecor en geajoureerde borstweringen accentueren de eerste verdieping, consoles onder de lekdrempels en krullend lijstwerk in de zwikken de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een gekorniste houten kroonlijst op tandlijst, hoekconsoles en klossen met dropmotief, vormt de gevelbeëindiging. De begane grond is verbouwd.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis ()

Smal rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het derde kwart van de 19de eeuw. Verticale gevelopbouw door de oplopende hoekpilastertjes, waartussen de rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geprofileerde omlijstingen, met op de tweede bouwlaag weelderig uitgewerkte stucsleutel (gestileerde vruchten, krullen en voluten). Gekorniste, doorlopende lekdrempels op consooltjes. Monumentaal, aan de uiteinden omgetrokken hoofdgestel op tandlijst en klossen, waaronder dropmotieven. Fries tussen twee uitgewerkte consoles met casementen. Begane grond verbouwd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine