Rijhuis in second-empirestijl

Beschrijving

Rijhuis in second-empirestijl te dateren omstreeks 1860. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat het pand vier bouwlagen onder een lessenaarsdak. Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is het baksteenmetselwerk van de lijstgevel vandaag gedecapeerd, met behoud van het stucdecor. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit registers van getoogde bovenvensters is geriemde omlijsting met sluitsteen. Deurvensters vanaf de puilijst met ijzeren borstwering en een gebroken cordon op de eerste verdieping, individuele lekdrempels en bewerkte onderdorpels met rozetten op de tweede verdieping, cordonvormende lekdrempels op de lagere derde verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst met tandlijst op uitgelengde, gekoppelde voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging. De begane grond is verbouwd.