Teksten van Rijhuis in second-empirestijl

Rijhuis in second-empirestijl ()

Rijhuis in second-empirestijl te dateren omstreeks 1860. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat het pand vier bouwlagen onder een lessenaarsdak. Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is het baksteenmetselwerk van de lijstgevel vandaag gedecapeerd, met behoud van het stucdecor. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit registers van getoogde bovenvensters is geriemde omlijsting met sluitsteen. Deurvensters vanaf de puilijst met ijzeren borstwering en een gebroken cordon op de eerste verdieping, individuele lekdrempels en bewerkte onderdorpels met rozetten op de tweede verdieping, cordonvormende lekdrempels op de lagere derde verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst met tandlijst op uitgelengde, gekoppelde voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging. De begane grond is verbouwd.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in sobere second-empirestijl, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Overwegend horizontale ordonnantie met licht getoogde vensters, gevat in geprofileerde geriemde omlijstingen met oren; op de borstweringen van de derde bouwlaag een soort gestileerd rolwerk, op de vierde bouwlaag. doorlopende lekdrempels. Houten kroonlijst op gekoppelde consoles, waartussen spiegels in casementen; tot winkelpui verbouwde benedenverdieping.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine