erfgoedobject

Eclectisch handelspand

bouwkundig element
ID: 6177   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6177

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch handelspand
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Dit opmerkelijke eclectische handelspand werd rond 1898 gebouwd in opdracht van Guillaume Anthonij naar een ontwerp van Charles Seldenslach. Het pand, dat het volledige perceel inneemt tussen de Sint-Michielskaai en de Verbrande-Entrepotstraat, bestond uit een "woning met bureel, stalling, magazijn en zo meer". Zowel de voorgevel aan de kaaien als de achtergevel kregen een eclectische uitwerking, met invloed van de neo-Vlaamse renaissance. Beide gevels werden aangepast, waarbij de achtergevel slechts fragmentarisch werd bewaard.

Het voorhuis telt drie travee├źn en drie bouwlagen met later toegevoegde vierde verdieping, die de expressieve torenvormig uitgewerkte centrale dakkapel vervangt. Lijstgevel met een parement van bak- en zandsteen op een hoge sokkel van arduin die aansluit bij de met imitatiebossage beklede begane grond. Plastisch gedecoreerde bovenbouw met accent op de middentravee met driezijdige erker op kraagstuk, bekroond met balkonnetje achter sierlijke ijzeren leuning; hierbij hoort een gekoppeld deurvenster in rijke stucomlijsting met breed gesculpteerd paneel bovenaan: schouderboog met diamantkoppen en schelpmotief ingeschreven in een recht vlak. Rechthoekige vensters met verschillend bewerkte borstweringen en gekorniste waterlijst. Rechthoekige deur met bovenlicht in dubbele geriemde omlijsting op hoog basement en bekroond met een gebroken driehoekig fronton.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 607.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch handelspand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6177 (Geraadpleegd op 15-12-2019)