Teksten van Hoekpand met Scheldestraat

Hoekpand met Scheldestraat ()

Op de hoek van de Sint-Michielskaai met de Scheldestraat werd rond 1887 een monumentaal neoclassicistisch pand gebouwd met een handelsgelijkvloers en appartementen op de verdiepingen. Het is een ontwerp van Charles Seldenslach voor weduwe Hanogh. De architect signeerde het pand in een gevelsteen. Seldenslach komt naar voor als een bouwmeester die opvallende, grote panden heeft ontworpen, telkens met een combinatie van handel en wonen. Het lagere, aansluitende pand in de Scheldestraat 1 (nu vervlakt) werd in hetzelfde project gebouwd en had oorspronkelijk ook een uitgewerkte winkel- of cafépui op de begane grond. Meergezinswoningen met horecagelijkvloers zijn typerend voor de buurt langs de Scheldekaaien.

Hoekpand van vier +vijf traveeën en vier bouwlagen en een mezzanine onder een leien zadeldak. Op de begane grond een opvallende cafépui, bestaande uit een rondboogarcade met geprofileerde archivolten op pilastervormige penanten. Gecementeerde bovenbouw met rechthoekige naar boven verkleinende vensteropeningen met gietijzeren leuningen en lekdrempels. Van de oorspronkelijke versiering werden alleen de sleutels op de hoofdverdieping bewaard, alsook de houten kroonlijst op klossen, tandlijst en langgerekte consoles.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 515.
  • Stadsarchief Antwerpen, Audiovisueel archief, PB # 4545.

Auteurs:  Hooft, Elise

Hoekhuis met Scheldestraat ()

Hoekhuis Scheldestraat van vier en vijf traveeën, vier bouwlagen en leien zadeldak, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Seldenslach (zie opschrift gevelsteen). Pui geopend met rondboogarcade voorzien van geprofileerde archivolten opgevangen door pilastervormige penanten. Gecementeerde bovenbouw met rechthoekige naar boven verkleinende vensters met gietijzeren leuningen en lekdrempels. Van de oorspronkelijke versiering werden alleen de sleutels op de hoofdverdieping bewaard, alsook de houten kroonlijst op klossen, tandlijst en langgerekte consoles.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine