Crauwelengang

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Crauwelengang

• is aangeduid als beschermd monument Crauwelengang: godshuis

• is aangeduid als beschermd monument Crauwelengang: hoeve

Beschrijving

Gang aan de noordzijde van de Sint-Paulusplaats, met links een mogelijk overblijfsel van het oorspronkelijke godshuis uit het vierde kwart van de 17de eeuw. Bakstenen gebouw met puntgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met geknikte gevellijn. Rechthoekige vensters en luiken onder rollagen. Enkele sporen van zandsteen, onder meer de aanzet van een zandstenen plint (rechts); links lage aanbouw onder lessenaarsdak met rechthoekige deur.

Rechts hiervan, in de diepe steeg, ligt het zogenaamd "Crauwelenhof" achter een afsluitmuur. Godshuis gesticht in 1695 door Anna van Havre, herbouwd in de loop van de 19de eeuw. Vierkant binnenplein met aan de west- en noordzijde ontpleisterde bakstenen lijstgevels van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling in licht uitspringende bakstenen omlijsting op vernieuwde lekdrempel. Geheel gerestaureerd door architect Peetermans.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine