erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele rondboogdeur

bouwkundig element
ID
6180
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6180

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1860 opgetrokken in opdracht van de weduwe Van Hoydonck. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. In de nieuwe gevel werd een bestaande, traditionele rondboogdeur geïncorporeerd, die toegang verschafte tot een aanpalend of achterliggend eigendom. ‘Lieutenant du port’ P. Linssen-van Hoydonck liet in 1892 door de architect Sébastien Van Besten het mansardedak toevoegen.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (nok parallel aan de straat). Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gecementeerde lijstgevel met een verbouwde pui. Regelmatige registers van rechthoekige bovenvensters waarvan de omlijstingen zijn verwijderd, op cordonvormende lekdrempels. Van het klassieke hoofdgestel rest de houten kroonlijst; opnieuw beklede dakkapellen met driehoekig fronton.

De gedrukte rondboogdeur uiterst rechts, die minstens opklimt tot de 17de eeuw, vormt vermoedelijk het laatste restant van het traditionele pand dat tot 1860 dit perceel innam. Het gedrukte poortje is gevat in een zandstenen omlijsting met imposten en vlakke neuten.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1860#507 en 1892#645.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele rondboogdeur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6180 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.