erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 6186   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6186

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1845 opgetrokken in opdracht van de heer W.J. Stevens. Uit het bouwdossier van het project, dat nog twee verdwenen panden omvatte hogerop in de straat, vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder een zadeldak. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een plint met keldermonden, is vandaag gedecapeerd. Regelmatig compositieschema in verkleinende ordonnantie. De eerste verdieping onderscheidt zich door rondboogvensters met kordonvormende lekdrempels, en oorspronkelijk geprofileerde waterlijsten op doorgetrokken imposten. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting, en vensters met individuele lekdrempel op de begane grond en de lage tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel waarvan de kroonlijst vernieuwd is vormt de gevelbeƫindiging. Bewaard houten schrijnwerk van inkomdeur en vensters, metalen jaloeziekapjes op de begane grond, gietijzeren parapetten op de eerste verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1845#57

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6186 (Geraadpleegd op 29-01-2020)