De Gulden Lelie

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Stadswaag en Raapstraat, uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Het gebouw werd gesloopt en in pseudo-traditionele stijl heropgebouwd als onderdeel van een grootschalig woningbouwcomplex dat het merendeel van het bouwblok van Stadswaag, Raapstraat en Lange Noordstraat beslaat, opgetrokken door de bouwmaatschappij nv Interbuild naar een ontwerp door de architect Ferre Verbaenen uit 1993, uitgevoerd vanaf 1994.

Oorspronkelijk hoekpand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Stadswaag, pannen). Samenstel van twee gecementeerde trapgevels van respectievelijk negen en drie treden, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw voorzien van smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters; in toppen rechthoekige vensters met druiplijst.