Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Beverst
Straat Schoonbeekstraat
Locatie Schoonbeekstraat 54, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Onbewoonde gesloten hoeve, gelegen op de hoek met een landweg. De inplanting klimt op tot de eerste helft van de 19de eeuw; in 1846 bevond zich op de plaats van het huidige woonhuis een langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat). In de huidige gebouwen rest een gevelsteen in de schoorsteen gedateerd 189(9?). De gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) zijn gegroepeerd rondom een rechthoekig, gedeeltelijk geplaveid erf, met een mestvaalt in de hoek tussen de stal en de schuur. Het erf is bereikbaar via een houten hek tussen het woonhuis en de noordelijke vleugel.

Woonhuis van vijf traveeën ten westen van het erf. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een gecementeerde en gepikte bakstenen stoel. Ankerbalkgebint met zes gebintstijlen, vier wandstijlen en twee wandplaatschoren. Het kapgebint is een ankerbalkstandjuk met geschoorde nokstijl. Twee beluikte vensters waarboven telkens een gedicht zolderluik. Een woonhuisdeur en een staldeur met een laadvenster erboven. De achtergevel is voorzien van vier kleine vensters, waarvan twee bolkozijnen; tegen deze westelijk georiënteerde buitengevel werden bomen en struiken geplant ter beschutting. Bij de noordelijke zijgevel bevindt zich een oude perenboom.

De noordelijke en de oostelijke zijde van het erf worden ingenomen door een L-vormige bakstenen vleugel die stallen en een wagenhuis (naast de ingang) omvat. Getoogde, bakstenen staldeuren en -vensters. Het wagenhuis is voorzien van een recente poort.

Ten zuiden van het erf, de thans grotendeels afgebroken dwarsschuur. Stijl- en regelwerk met lemen vullingen; ankerbalkgebint en een ankerbalkstandjuk met geschoorde nokstijl als kapgebint.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Beverst

Beverst (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.